Spelen in de zomerzon
praatje

Buitenspelen? Tip van Yvette: Ga vooral niet samen

Vroeger speelde ik echt alleen maar buiten… net zo lang tot mijn vader of mijn moeder mij op de fiets kwam zoeken omdat ik te laat was voor het eten. Dan zat ik met rode wangen aan tafel omdat ik gewoon lekker met vriendjes en vriendinnetjes op pad was geweest. Belletje trekken, verstoppertje spelen, buskruit en urenlang het spel ‘zevensterren‘ spelen. We deden echt allerlei spellen en raakten niet uitgespeeld!

Buitenspelen in de zomer

De zomer brengt (vaak) mooi weer met zich mee, het is langer licht en kinderen gaan later naar bed. Hierdoor is er voldoende tijd om buiten te spelen. Maar om kinderen écht buiten te laten spelen kan nog wel even een uitdaging zijn met alle afleiding van beeldschermen tegenwoordig. Vooral Roos. Tja, zij is echt een buitenspeelkind, maar vindt haar beeldscherm ook heel interessant… Dus wat ik doe is de beeldschermen wegleggen en ze gewoon de deur uit zetten! Ha ha, ha. Werkt altijd!

“Ze verzinnen van alles om te doen in de zomer!”

Mijn kinderen gaan graag naar het schoolplein waar ze dan met vriendjes en vriendinnetjes afspreken. Ik ben hier zelf niet bij, maar thuis hoor ik ze heel vaak over hutten bouwen in de buurt of met de rubberen boot varen op de sloot. Ze verzinnen graag zelf spelletjes om te doen als ze in de zomer buiten zijn.

Ultieme speeltip: “Ga vooral zelf niet mee!”

Mijn ultieme speeltip voor andere (groot)ouders is vooral niet samen gaan! Dat klinkt misschien een beetje gek en voor de allerkleinsten raad ik het ook niet aan. Maar als ze aan het puberen zijn, vinden ze het juist fijn om op pad te gaan met hun vrienden. Laat ze zelf lekker vrij en avontuurlijk spelen. Ze moeten al zoveel. Juist het vrije spel, zonder regels van volwassenen en de ‘PAS OP!’ Dat vinden ze heerlijk. Het geeft ze zelfvertrouwen en energie. Daarnaast komen kinderen zelf altijd met de meeste gekke, zelfverzonnen spellen die ze uiteindelijk met al hun vriendjes en vriendinnetjes spelen.

Over Yvette

Yvette is marketing- en communicatieadviseur bij Jantje Beton en vindt buiten spelen voor haar twee dochters Jasmijn (13) en Roos (10) enorm belangrijk. Lekker buiten de wereld ontdekken, heerlijk toch?!

1769 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Maandagdaandag Er is genoeg te spelen in de stad!

Er is genoeg te spelen in de stad!

In de stad is buitenspelen wat uitdagender dan in een dorp. Daan: “Maantje Piet vindt het nog net wat te spannend alleen. En ik stiekem ook. Hoewel we boffen met onze stadstuin, voor kinderen van 9, 12 en 15 jaar is het avontuur in de tuin al snel uitgespeeld. Tijd om op avontuur in de stad te gaan!”

2088 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton