Stimuleren om buiten te spelen
praatje

Buitenspelen tijdens de ramadan

Buitenspelen is van alle tijden en van alle culturen. Op straat of op het pleintje. Het zijn plekken waar iedereen fijne herinneringen aan heeft. “Elke keer wanneer ik terugga naar de wijk waar ik ben opgegroeid, wil ik weer naar mijn straat en het parkeerterrein achter ons oude huis”, vertelt Halil. “Ik kon daar uren met een bal spelen totdat het etenstijd was. Voor mij een nostalgische plek, terwijl het voor een ander wellicht een simpele parkeerplek is. Buitenspelen blijft zo belangrijk, of het nou tijdens de coronacrisis of de ramadan is. Door naar buiten te gaan leer je je omgeving op een spelende manier kennen.”

Terugdenkend aan vroeger

Vroeger ging Halil, wanneer het kon, graag naar buiten om te spelen. Halil: “Ik ging heel vaak buiten skaten en in mijn jongere jaren vond ik verstoppertje en pakkertje het leukst. Niet tikkertje, maar echt pakkertje waarbij je écht gepakt moest worden. Was je gepakt? Dan ging je naar de ‘gevangenis’ waar je ook weer uit bevrijd kon worden als iemand van jouw team je ‘vrij’ kwam tikken. Urenlang hebben we dit spel buiten gespeeld. Mooi om te zien dat kinderen nog steeds pakkertje of tikkertje (in diverse vormen) spelen.”

Hoe kun je kinderen stimuleren om buiten te spelen?

“De beste stimulans is natuurlijk lekker weer”, vertelt Halil, “maar dat hebben we helaas niet zelf in de hand. Ik probeer mijn kinderen vooral te stimuleren door simpelweg thuis afleidingen te ontmoedigen. Dus de iPad en andere elektronica minder beschikbaar te maken, waardoor uiteindelijk vaak zelf de vraag komt: ‘Oké, mogen we dan buitenspelen?’.”

En tijdens de ramadan?

Deze (mei) maand is anders dan normaal. De ramadan begint. Voor de kinderen die heel jong zijn verandert er eigenlijk weinig, gezien je pas in je pubertijd mag vasten (ook in overleg met ouders). Als moslimouder staat er in deze maand één ding centraal: het plezier van het kind. Halil: “Juist in de ramadan heerst er altijd een geweldige sfeer, een soort kerstmissfeer, maar dan een maand lang. Zeker in deze tijd zie je dat ouders hier heel creatief mee omgaan door het voor de kinderen nog leuker te maken. Steeds vaker zie ik op social media bijvoorbeeld ouders die samen met hun kinderen ballonnen ophangen, die symbool staan voor iedere dag die ze moeten vasten. In elke ballon zit een snoepje of chocolatje die na het verbreken van het vasten wordt leeg geprikt. Op deze- en andere verschillende manieren proberen ouders de ramadan voor kinderen leuker te maken.”

“Als moslimouder staat er in deze maand één ding centraal: het plezier van ons kind.”

Ook bij Halil wordt hier extra aandacht aan besteed en probeert hij de maand zo leuk mogelijk vorm te geven. Halil: “De beleving thuis is anders tijdens de ramadan. We lezen meer Islamitische boekjes voor, er staat een ‘ramadan-tent’ midden in de woonkamer en de kinderen krijgen meer cadeautjes.” Juist in de maand van de ramadan is het belangrijk om je sociale contacten te onderhouden en misschien nog meer dan normaal aandacht te schenken. Halil: “In tegenstelling tot de normale omstandigheden is het nu helaas niet mogelijk om tijdens deze ramadan veel bij elkaar over de vloer te gaan. Dus dat vang je (voor zover mogelijk) digitaal op en het thuis zelf extra gezellig te maken. Eigenlijk zoals heel Nederland dat doet.”

Buitenspelen een van de leukste activiteiten ramadan

Ook buitenspelen blijft één van de leukste activiteiten tijdens de ramadan. De tijd gaat immers het snelst voorbij als je lekker aan het buitenspelen bent en dat moeten kinderen dan ook vooral blijven doen. Halil: “Omdat de ramadan is begonnen zie je vooral dat sommige ouders, doordat ze niet eten en drinken, minder naar buiten gaan omdat ze zich meer willen richten op hun spiritualiteit binnen in het huis. Met name die keuze van ouders kan ervoor zorgen dat kinderen dan ook meer binnen zitten.”

“Kinderen actief stimuleren om naar buiten te gaan”

“Ik denk dat we daar de juiste balans in moeten zoeken”, vertelt Halil verder, “en kinderen actief moeten blijven stimuleren om lekker naar buiten te gaan. Want ook voor ons, volwassenen, is het supergezond om even een fris luchtje te scheppen, te wandelen of met de kinderen buiten te spelen ondanks dat we niet kunnen eten en drinken.”

Over Halil

Halil Karaaslan (31) is getrouwd en vader van drie kinderen. Hamza is vijf jaar oud en de tweeling Ömer, Asiya drie. Hij is docent maatschappijleer, oud-voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid en founder van de Zwarte Leeuw. Zijn hobby is creatief bezig zijn met content maken in de vorm van cartoons, filmpjes en schrijven.

3064 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton