Buitenspelen risicovol? Het is juist één groot avontuur!

Begin van de zomer was er veel media aandacht voor bewoners in Nijmegen die bezwaar maakten over geluidsoverlast van spelende kinderen. De gemeente gaf de bewoners eerst gelijk en sloot het voetbalveldje. Gelukkig kwamen de kinderen in opstand. Samen met hun ouders haalden ze ruim 3.800 handtekeningen op, om toch weer lekker buiten te kunnen spelen.

Tijdens het contact met de actiegroep van ouders en kinderen heb ik mij afgevraagd. ‘Speelden de klagers zelf vroeger niet buiten?’ ‘Zijn ze vergeten hoeveel plezier een waardevolle ervaring het spelen opleverde?’ Door deze herinneringen besef je al gauw dat spelen meer is dan alleen ‘ik maak hier herrie’.

Terugdenken aan het buitenspelen van vroeger

Dat geldt ook voor veel ouders als het gaat over buitenspelen en in het bijzonder ‘risicovol spelen’. Terugdenken aan hoe leuk zij het buitenspelen vroeger vonden. Terugdenken aan al het kattenkwaad dat zij uithaalden. Aan al die risico’s die ze namen. Hoe belangrijk dat voor ze was. En hoe vaak dat eigenlijk gewoon goed ging!

“Alles is één groot avontuur”

Ik denk met veel plezier terug aan hoe ik vroeger buiten speelde, en dan besef ik pas echt wat kinderen missen als ze binnen blijven. Lekker vies worden en je niet aan teveel regels hoeven houden. De adrenaline voelen tijdens het ontdekken van nieuwe plekken. Dat super trotse gevoel als je merkt dat je steeds beter kan klimmen. Soms ook vallen, maar altijd weer opstaan. En daarvan leren. Dat kan binnen heel beperkt! Buiten heb je alle ruimte en gebeuren onverwachte dingen. Het gaat ineens regenen, je ontdekt een nieuw straatje, ontmoet nieuwe kinderen… alles is één groot avontuur!

Waar ligt de grens van risicovol spelen?

Als moeder van twee meiden weet ik hoe moeilijk het is om dat risico bij je kind toe te laten wanneer ze buitenspelen. Ik herinner mij nog goed hoe graag ik net even wat verder weg ging dan van m’n moeder mocht en ik met de hele klas stiekem op een braakliggend terrein achter het hek ging spelen. En toch vond ik het doodeng als mijn eigen kinderen de straat overstaken om de buurt te verkennen.

Hoe om te gaan met risicovol spelen?

Het moeilijkste is om te bepalen waar de grens ligt. Zelf keek ik goed naar wat ze al konden. En naar de afstand; gingen ze ver weg of bleven  ze in de buurt? Ook ging ik altijd het gesprek aan om te peilen hoe goed ze zelf de gevaren kenden. Als dat goed zat, dan durfde ik ze het avontuur te laten opzoeken. Hoewel ik soms stiekem toch nog even langsfietste met een smoesje (even boodschappen doen of zoiets).

Ongelukken gebeuren overal

Uiteindelijk kan het overal mis gaan. Vooral ook op plekken waar je geen risico’s ziet. Voor Karen haar achtste verjaardag, twijfelden we of we haar wel of niet een waveboard cadeau zouden geven. Was het wel veilig genoeg? Uiteindelijk kreeg ze het waveboard en brak ze op haar verjaardag haar enkel. Niet door het board, maar omdat ze tijdens het lopen domweg uitgleed op de gladde garagevloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan dus ook gebeuren tijdens dagelijkse en de normaalste gebeurtenissen.

Over Pauline

Pauline (48) is hoofd van de afdeling Programma’s bij Jantje Beton. Ze is moeder van Karen (16) en Sophie (14). Ze is opgegroeid in een nieuwbouwwijk in de Randstad en kijkt met heel veel plezier terug op vele avonturen buiten. Hoogtepunt was het spelletje verstoppertje dat ze op zomeravonden samen met kinderen van alle leeftijden op het achterpleintje buiten speelden.

1049x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Top 5 leukste waterspelletjes Jantje Beton

Dé top 5 leukste waterspelletjes voor deze zomer

Zodra het mooie zomerweer om de hoek komt kijken is het heerlijk om buiten te spelen met water! Een beetje verkoeling is dan wel op z’n plaats. Daarom hebben we een top 5 gemaakt van de allerleukste waterspelletjes om te doen deze zomer!

1222x gelezen

Spelen in de zomerzon Maandagdaandag Jantje Beton Speelbeweging

Eindelijk spelen in de zomerzon

Klaar met de regen! Eindelijk weer temperaturen boven de twintig graden, hop met blote benen naar buiten. Lekker spelen, de gekste avonturen beleven en nagenieten in de zwoele avondzon.

338x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton