Speeltips voor nu
praatje

Buitenspelen op gepaste afstand

De opdracht om thuis te blijven combineren met energierijke kinderen die elke dag echt even naar buiten moeten, hoe doe je dat? Valt die combinatie überhaupt te maken? Jazeker! Zolang je snotneus-vrij en met gepaste afstand tot andere mensen je buiten beweegt kan dat prima. Waar ik normaal zou zeggen: “ga lekker het bos in!” doe ik dat nu niet. Grotere openbare plekken opzoeken in deze tijden wordt afgeraden. Er wordt zelfs met klem geadviseerd dergelijke tripjes niet te ondernemen, zeker niet met meerdere mensen tegelijkertijd.

Tuin als speelpark

Dat is een obstakel, een kink in de kabel voor het buiten zijn met je kinderen. Althans, het vraagt van jou als ouder om creatiever om te gaan met de mogelijkheden die je hebt. Zo is je tuin – mits je die hebt – ineens hét bos, park of dé speeltuin geworden. Gelukkig hebben wij een schappelijke tuin en staat het nieuwe seizoen voor de deur. Wat ook betekent dat er klusjes moeten gebeuren. Zo hebben wij, met hulp van de kinderen, het zand in de zandbak vervangen, de heg gesnoeid, de tegels schoon geschrobd en het gras gemaaid. Het ondernemen van deze klusjes duurde ongeveer drie keer langer dan normaal, maar niet alleen waren wij geruime tijd buiten voor die geijkte frisse neus, zij waren zó blij dat ze mochten helpen met ‘grote mensen dingen’.

“Je hebt van die dagen, geef er gewoon aan toe”

Vorige week had ik een moment dat ik écht vond dat wij met z’n allen naar buiten moesten. Het waaide enorm hard en er dreigde een bui met bakken uit de hemel te komen. De kinderen – inclusief mijzelf – heb ik met flinke tegenzin in hun jasjes gewerkt. Na wat uren voorbereiding stonden we eindelijk buiten. De eerste begon met miepen, de tweede ging voluit huilen. Ze wilden nergens mee spelen, wilden niet lopen/fietsen/springen/dansen/huppelen (vul zelf maar in) en ook de speeltuin op de hoek verdiende geen bezoekje. Toen wist ik het als moeder ook even niet meer. Dus wanneer de eerste ook van miepen naar voluit blèren overging, heb ik ze met veel plezier weer naar binnen gebonjourd, een Disneyfilm aangezet en popcorn geserveerd. Kinderen blij, mama blij. Het is oké, zeker in deze tijd, als blijkt dat die frisse neus halen niet haalbaar is. Je hebt van die dagen, geef er gewoon aan toe.

Tip: Ga op berenjacht

En voor de dagen dat dit niet opgaat, het zonnetje lonkt en iedereen lekker buiten wil spelen; maak daar gebruik van! Het hoeft niet lang te zijn, je hoeft niet eens echt iets ‘te doen’. Ga een stukje fietsen, laat de kinderen lekker steppen en hol er achteraan – heb je meteen gesport. Of, en dit is een dikke tip, ga op ‘Berenjacht’! In heel Nederland hebben mensen in woonwijken knuffelbeertjes achter de ramen geplaatst. Pak de benenwagen en hup, beertjes zoeken! Wij hebben al vier keer deze berenjacht ondernomen en elke dag komen er meer knuffelbeertjes bij, ontzettend leuk. Dit initiatief is bedoeld om een wandeling in je eigen buurt leuker te maken. Ga dus niet op jacht binnen andere gemeentes, dorpen en steden. Je kan op deze kaart bekijken welke huizen meedoen aan de berenjacht. Of ga gewoon lekker zelf op zoek en laat je verrassen. En plaats zelf ook een knuffelbeertje achter je raam!

Over Elise Joanne

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont sinds haar studie HBO-Rechten samen met haar twee kinderen Fos (4) en Hazel (1), haar man Boris en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog ‘Spelen in de stad’.

2363 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

188 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton