Play to Move Game
Doe mee

Buitenspelen met Play To Move

Hoewel Marlies vroeger niets liever deed dan buitenspelen, is het voor veel kinderen tegenwoordig een uitdaging om hun iPad links te laten liggen en naar buiten te gaan om te spelen. Dus hoe stimuleer je kinderen om een frisse neus te halen? Marlies, programmaleider Spelend Leren bij Jantje Beton, vertelt: “Stimuleren doe je bijvoorbeeld door beide werelden (online en offline) te combineren en dat hebben wij gedaan met onze buitengame Play to Move.”

Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor een kind?

Buitenspelen is een manier om je uit te leven. Marlies: “En te doen waar jij zin in hebt. Je gaat op avontuur en maakt nieuwe vrienden. Ik denk dat buitenspelen over het algemeen erg belangrijk is omdat je er veel van leert. Het sluiten van compromissen, het voor elkaar opkomen en hoe je omgaat met onderhandelingen. En natuurlijk de vrijheid die je hebt als je naar buiten gaat. Niemand bepaalt wat je moet doen, dat heb je volledig zelf in de hand.”

“Een beetje risicovol spelen hoort erbij”

“Als ik terugkijk naar mijn jeugd, was ik ontzettend veel buiten en had ik de grootste lol met verschillende spelletjes”, vertelt Marlies. “Knikkeren, voetballen en skeeleren.” Maar ook kattenkwaad uithalen hoorde erbij. Marlies: “Schuldig! Fikkie stoken met lucifers die ik stiekem had gepikt van mijn ouders. Of via zelfgemaakte blaaspijpen pijltjes schieten op het raam van mijn broer zijn slaapkamer. En roetsjen van de grashelling naar beneden met mijn skateboard waar ik dan de wieltjes vanaf had gehaald. Een beetje risicovol spelen hoort er ook bij, toch?!”

Buitengame: Play to Move

“Ook ik zat vroeger veel achter mijn computer”, vertelt Marlies. “Ik speelde soms uren achter elkaar mijn favoriete computerspelletje. Mijn moeder moest mij dan echt naar buiten sleuren en dat terwijl ik middenin mijn spelletje zat. Dan zei ze altijd ‘Buiten kun je ook je computerspelletje spelen door net te doen alsof je in die wereld zit’. Ik combineerde de online omgeving van mijn spel met de echte, offlinewereld.”

“En dat is precies wat we willen met Play to Move. Met de integratie van online en offline expertise verwachten wij een nieuwe, stimulerende belevingswereld voor kinderen (tussen 8 en 12 jaar) te creëren. Het doel? Kinderen gratis via een online platform uitdagen om in beweging te komen en meer te spelen. Omdat de challenges (opdrachten) zijn afgestemd op de speelstijlvoorkeuren van de kinderen krijgen zij automatisch speelopdrachten die interessant voor ze zijn. Daarbij kun je ook nog eens punten verdienen als je een challenge succesvol hebt voltooid.”

Voorbeelden van challenges zijn:


Zoek straatnaamborden met de letter A
Dit is goed te doen als je een wandeling aan het maken bent, bijvoorbeeld met je vader of moeder. De challenge wordt dan gelijk een wandelspeurtocht. Heb je een straatnaambord gevonden dat begint met de letter A, zoals ‘Amaliastraat’, dan ga je door naar de letter B. Vind jij van elke letter van het alfabet een straatnaambord?

Doe een wedstrijd verspringen
Je kunt hiervoor je eigen verspringbaan maken. Teken met krijt een aantal strepen boven elkaar op de grond en dan kan het spel beginnen. De eerste speler neemt een flinke aanloop en springt net voor de eerste lijn in de lucht. Zet een kruis waar de voeten van de verspringer neer zijn gekomen. Dan is het de beurt aan de volgende. Wie is een échte atleet en springt het verst?

Wil jij Play to Move spelen? Klik dan snel hier.

Over Marlies

Marlies (31) werkt als programmaleider ‘Spelend Leren’ bij Jantje Beton en woont met haar vriend en kat in Rotterdam. Ze vermaakt zich vaak met vrienden, speelt een bordspelletje of struint wat door de stad of langs het water. Verder houdt ze zichzelf zoet met klusprojecten en het maken van illustraties en muziek.

Speeltip van Marlies

Kinderen kunnen met kleine of ‘simpele’ attributen en hele hoop lol hebben. Als ik denk aan vroeger kon ik met een vergrootglas al uren zoet zijn, want dan beeldde ik mij in dat ik een detective was die alles ‘onder de loep’ moest nemen. We verzonnen dan een misdaad en gingen in de hele buurt op zoek naar sporen.

Klik hieronder voor de video over Play to Move. Bron: 5 Uur Live.

Play to Move
Video Play to Move
1000x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

kingen

Kingen!

Maak of teken een groot vierkant met 4 vakken op de grond. In ieder vierkant staat een speler en er is 1 bal. Iedere speler moet de bal in een vak slaan zonder de bal vast te houden. Komt de bal niet in één van de vakken of stuitert de bal twee keer in een vak dan is degene die het laatst aan de bal is geweest af. Wie houdt het ’t langste vol?

920x gelezen

Speeltip

Scoren met bucketball

Lekker een balletje trappen. Heerlijk, toch? In deze speeltip lees je hoe je bucketball speelt. Hoeveel voltreffers scoor jij in de emmers?

1184x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton