Buitenspelen is belangrijk voor kinderen, volwassen én de wijk waarin je woont

”Het belang van spelen is denk ik nog nooit zo hoog geweest. Tegenwoordig verliezen wij ons steeds meer in de prestatie economie. Het draait voornamelijk om geld verdienen (cash) in plaats van onze welzijn (care). Bij spelen is dat precies andersom, daar richten we ons op onszelf en ons innerlijke ik. Het gaat om beleven, plezier hebben en leven in het moment. Wij, bij Sportivate, geloven dat (volwassen) mensen pas echt gelukkig worden als ze ruimte inlassen om samen (met je eigen kind) te spelen.”

“Het belang van spelen is denk ik nog nooit zo hoog geweest.”

Jelte is het bedrijf Sportivate in 2016 gestart, omdat bewegen niet de juiste plek had én kreeg in de huidige maatschappij. En daar wilde hij iets aan doen. “Ik vind dat spelen een veel prominentere rol moet krijgen in onze huidige maatschappij. Zelf vind ik het namelijk heerlijk om in beweging te zijn, onafhankelijk te zijn in het maken van keuzes en genieten van ‘het buiten zijn’. Doe je raam maar eens open. Alleen al het geluid van spelletjes buiten doet wat met je. Het zit hem in de beleving; een wijk die letterlijk in beweging komt is een wijk die leeft.”

Eigen club opgericht voor buitenspelen

Dankzij Sportivate bouwen kinderen aan hun eigen club voor buiten spelen. Hoe? Jelte: “Wij leren kinderen in actie te komen en hun eigen activiteiten te organiseren in woonwijken. Zo hadden zes leerlingen in de wijk Randenbroek een eigen speelclub opgericht na het volgen van onze Sportivate trainingen. Tijdens deze trainingen hebben de kinderen geleerd om hun eigen wijk in kaart te brengen en hoe ze hun eigen activiteiten kunnen organiseren. Na de training zijn ze dus gestart met hun eigen speelclub voor én door kinderen. En wat een succes was dat! Elke week waren er zo’n 40+ deelnemers en organiseerden ze in hun eigen school verstoppertje. Dit hadden de kinderen helemaal zelf geregeld met de directie van de school. Zo gaaf om te zien! Ook ouders en leraren vonden het een daverend succes.”

Niet alleen voor kinderen

“Het spel moet terug in de dagelijkse bezigheden van een kind én volwassene komen,” zegt Jelte. “Daarom start Sportivate met het geven van trainingen aan kinderen die zij kunnen toepassen in hun eigen wijk voor andere doelgroepen, zoals hun eigen (groot-)ouders. Jelte: “Hoe mooi zou het namelijk niet zijn dat kinderen hun eigen (groot-)ouders gaan betrekken bij het buitenspelen? Dat zij diegene zijn die hun ouders naar buiten sturen om een frisse neus te halen en te genieten van het buiten spelen. Een soort van omgekeerde wereld, maar wel iets dat zeker haalbaar is en kan. Vanaf 1 oktober 2019 gaan we in tien wijken aan de slag om de kinderen, die dit zelf organiseren, te helpen met het managen van activiteiten in onder andere bejaardenhuizen. Kinderen gaan dan samen met ouderen spelletjes spelen, blik gooien of bewegen op muziek. Hoe ze precies invulling geven aan de activiteit is aan de kinderen zelf. Zij zijn de initiatiefnemers en de organisatoren. En dat is het mooie hieraan. Kinderen die lekker bezig zijn met buiten spelen, plezier hebben en leven in het moment. En dat samen met anderen.“

Samen buitenspelen

Dus hoe stimuleer je niet alleen kinderen, maar ook groot(-ouders) om meer buiten te gaan spelen? Een manier om kinderen te motiveren buiten te spelen en spel weer van belang te maken, is door als (groot-)ouder samen met jouw kind buiten te spelen. Nu ligt de focus bij veel (groot-)ouders op werk, maar buitenspelen met jouw kind heeft zoveel voordelen. Op sociaal vlak (je ontmoet elkaar), maar ook op fysiek vlak (je bent in beweging). Daarnaast heb je contact met je kind en ligt de focus volledig op het hebben van onbezorgd plezier. “Toch gebeurt dit nog te weinig,” zegt Jelte, “wat jammer is. Er is namelijk niets leukers dan samen buitenspelen met je eigen kind!”

Over Jelte

Jelte Bakker is 33 jaar en heeft met zijn vrouw, Mariëlle, drie zoontjes: Sebb 7 jaar, Bo 5 jaar en Kik 1 jaar. In 2016 is Jelte begonnen als Speler B bij Sportivate. Hobby’s? Jelte: “Werken, bij Sportivate natuurlijk.”

3393 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

151 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton