Speeltips voor nu
praatje

Buitenspelen in Coronatijd

Nu de dagen er totaal anders uit zien, we met zes mensen, twee katten en een hond ineens allemaal tegelijk tijd thuis zijn, is het erg zoeken naar een nieuw ritme en nieuwe manieren. ‘s Morgens juf en de klas op het scherm en wat werken aan de school opdrachten. We schuiven de rest van het schoolwerk door naar de vroege avond, zodat de middagen vrij zijn.

Nu alles anders is, zijn er ook nieuwe regels.

Zo mag er nu wel in de woonkamer gehoepeld worden. En vooruit dan maar, ook het springtouw mag mee naar binnen. Maar wel springen op de yoga mat. We kochten zelfs het lang gewenste spelcomputer (Nintendo Switch) om met z’n allen dagelijks te ’just dancen’ als work out.

10.000 stappen en 100 tulpen

Vrij buitenspelen zit er nu niet in. Maar we maken vier à vijf dagen per week een 10.000 stappen wandeling en ontdekken hele nieuwe stukken van de stad. Iedere week gaan die 10.000 stappen ons makkelijker en sneller af.

We kochten 100 tulpen en maakten er bosjes van die we rond brachten bij vrienden in de buurt. We maken ook silence-wandelingen en zetten dan allemaal een koptelefoon op met een luisterboek of fijne muziek. Even pauze van ons gekwebbel. Zo hebben we iedere wandeling een ander doel en blijft het verrassend.

“De stoep bezaaien we met stoepkrijt harten om de moed er in te houden”

We wonen aan een afgesloten parkeerplaats waar nu vrijwel niemand komt en waar het goed voetballen is. De stoep bezaaien we met stoepkrijt harten om de moed er in te houden. Het balkon werd opgeruimd en aangeveegd en we hangen kletsend met de buren over de balustrade. We negeren het opvoed stemmetje van mijn moeder die altijd zei: “niet naar beneden gillen”. De zware zakken potgrond worden naar boven gesjouwd en we maken de moestuinbak klaar voor nieuwe courgette- en tomatenplantjes.

“Hou vol! Blijf gezond! Doe lief!”

Zo vallen we toch moe van het buitenspelen en de buitenlucht in onze bedjes en dromen we van onbevangen buitenspelen. Hou vol! Blijf gezond! Doe lief!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over ‘spelen in de stad’.

3715 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De buitenspeeldrempel is steeds lager Maandagdaandag

De buitenspeeldrempel is steeds lager

We hebben de eerste, stiekem toch nog wel frisse, ‘met zonder jas’ maar wel ‘met dikke das’ dag gehad en dat proeft naar meer. In februari kijk ik de dagen vooruit naar maart. Voor de kinderen ligt de buitenspeeldrempel altijd net iets lager dan voor mij, vertelt Daan.

3103 keer gelezen

Samen speelt beter - Parcours

Let op! Zeer besmettelijk spel: Parcours

Hoe haal je de gamende broer los van achter zijn scherm? Of overtuig je je zus dat je ook ‘s avonds naar de film kan in plaats van overdag? Het antwoord is parcours! Daar worden de Rotjes enthousiast van.

2149 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton