Speeltips voor nu

Buitenspelen in Coronatijd

Nu de dagen er totaal anders uit zien, we met zes mensen, twee katten en een hond ineens allemaal tegelijk tijd thuis zijn, is het erg zoeken naar een nieuw ritme en nieuwe manieren. ‘s Morgens juf en de klas op het scherm en wat werken aan de school opdrachten. We schuiven de rest van het schoolwerk door naar de vroege avond, zodat de middagen vrij zijn.

Nu alles anders is, zijn er ook nieuwe regels.

Zo mag er nu wel in de woonkamer gehoepeld worden. En vooruit dan maar, ook het springtouw mag mee naar binnen. Maar wel springen op de yoga mat. We kochten zelfs het lang gewenste spelcomputer (Nintendo Switch) om met z’n allen dagelijks te ’just dancen’ als work out.

10.000 stappen en 100 tulpen

Vrij buitenspelen zit er nu niet in. Maar we maken vier à vijf dagen per week een 10.000 stappen wandeling en ontdekken hele nieuwe stukken van de stad. Iedere week gaan die 10.000 stappen ons makkelijker en sneller af.

We kochten 100 tulpen en maakten er bosjes van die we rond brachten bij vrienden in de buurt. We maken ook silence-wandelingen en zetten dan allemaal een koptelefoon op met een luisterboek of fijne muziek. Even pauze van ons gekwebbel. Zo hebben we iedere wandeling een ander doel en blijft het verrassend.

“De stoep bezaaien we met stoepkrijt harten om de moed er in te houden”

We wonen aan een afgesloten parkeerplaats waar nu vrijwel niemand komt en waar het goed voetballen is. De stoep bezaaien we met stoepkrijt harten om de moed er in te houden. Het balkon werd opgeruimd en aangeveegd en we hangen kletsend met de buren over de balustrade. We negeren het opvoed stemmetje van mijn moeder die altijd zei: “niet naar beneden gillen”. De zware zakken potgrond worden naar boven gesjouwd en we maken de moestuinbak klaar voor nieuwe courgette- en tomatenplantjes.

“Hou vol! Blijf gezond! Doe lief!”

Zo vallen we toch moe van het buitenspelen en de buitenlucht in onze bedjes en dromen we van onbevangen buitenspelen. Hou vol! Blijf gezond! Doe lief!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over ‘spelen in de stad’.

1214x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de winter

Van het hoekje in de bank naar gezellig buitenspelen in de winter

In de winter zijn kinderen moeilijk naar buiten te lokken en ik snap ze helemaal. Het is koud en guur. Deprimerende kale bomen en het is vroeg donker. De beste truc om toch lekker in de winter naar buiten te gaan? Direct uit school door te fietsen naar het park, het bos, de speeltuin of een lekker groot plein!

631x gelezen

Het is leuk om samen te spelen, zelfs bij slecht weer

Het is leuk om samen te spelen, zelfs bij slecht weer

“Het stormt!”, roepen de kinderen van Pleun luidkeels. Het stormt écht. Regen en wind raast om onze oren. Ze houden het roer stevig vast. Het onstuimige weer vormt een mooi decor voor hun spel. Want spelen is plezier maken, zelfs met slecht weer!

790x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

1164x792_icoon_Winkelwagente_blauw

JANTJES WINKEL

Koop het leukste speelgoed en help Jantje Beton met iedere aankoop om meer spelen bij meer kinderen te stimuleren.

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton