Buitenspelen gaat boven alles!

Al ben je jong, oud, introvert of energiek. Elk kind is dol op buitenspelen. En dat geldt zeker voor Damian (11 jaar), de pleegzoon van Rita. Damian speelt dolgraag buiten. “Zodra een kindje hem vraagt om buiten te komen spelen, laat hij de iPad uit zijn handen vallen en staat die direct ‘klaar voor de start’.

Lekker in je lijf en een gezonde uitstraling

“Lekker buiten gespeeld?” vraagt Rita aan Damian. “Jaaah..” roept hij vrolijk terug. Ook al heeft Damian maar een klein uurtje buiten gespeeld, hij straalt van oor tot oor. “Ik zie dat hij meer energie krijgt en lekkerder in zijn vel gaat zitten,” vertelt Rita. “En doordat Damian meer sociaal contact heeft met de andere kinderen in de buurt, wordt hij zelfverzekerder, leert hij de andere kinderen beter kennen en weet hij hoe die met ze om moet gaan.”

“Damian was sociaal wat onhandig en stootte (onbewust) kinderen van zich af. Maar dat gaat stapje voor stapje beter”

“En dat aspect, het sociale, is erg belangrijk voor Damian. Hij heeft als pleegkind veel meegemaakt, waardoor hij in het begin moeite had met aansluiting zoeken bij de andere kinderen in de buurt. Zo was hij vroeger sociaal gezien nog wel eens onhandig en stootte hij (onbewust) kindjes van zich af. Maar stapje voor stapje ging het steeds beter en gelukkig heeft hij nu in deze straat een goede aansluiting en band met de vele buurtkinderen.”

Van stoepbal tot spetteren in het opblaasbad

Welke spellen ze graag buitenspelen? Dat varieert van stoepbal, springen op de trampoline bij één van de buren tot rolschaatsen in de straat. Zo nu en dan is de skelter ook populair. En bij heel warm weer wordt het opblaasbad in de buurt neergezet en dan is het helemaal genieten geblazen! Rita: “Als het maar buiten is, want buitenspelen gaat boven alles. Ook ik kan nog goed herinneren dat ik vroeger buitenspelen geweldig vond. Ik woonde op het platteland, dus voldoende ruimte om buiten vrij te bewegen. Zo beklommen wij bomen en gingen we vissen vangen in de sloot. Als het maar avontuurlijk en spannend was. We gingen op speurtocht om te ontdekken wat er buiten allemaal te beleven was. Onze grenzen verleggen, daar leer je als kind het meeste van.”

 Over Rita

Rita is pleegmoeder en woont samen met haar vriend Rik, hun pleegzoon Damian (11) en hond Zorro in Soest. Naast Damian hebben Rita en Rik ook een ‘weekendpleegdochter’, genaamd Roxanna. Zij komt maandelijks een weekend en soms in de vakanties bij hen. De Rading, jeugd en opvoedhulp, geeft begeleiding en verleent specialistische jeugdhulp aan Rita en Rik bij de opvoeding van Damian.

2325 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Lekker buitenspelen, óók met slecht weer!

Lekker buitenspelen, óók met slecht weer!

Scouting staat er voornamelijk om bekend dat ze met hun kinderen buitenspelen. Maar hoe gaat dat in zijn werk als het slecht weer is? Wendy van Rossum geeft uitleg en deelt ook een leuke buitenspeeltip!

3782 keer gelezen

Help jouw buurt spelen!

Samen speelruimte maken waar kinderen hun eigen spel kunnen spelen!

Als architect van speelruimtes door heel Nederland bij Make Space 4 Play gaat Renet in gesprek met kinderen. Ze heeft inmiddels zestien jaar ervaring met wat kinderen eigenlijk zoeken in een speelruimte en waarom een diverse speelruimte zo belangrijk is. Ze deelt dan ook al te graag haar ervaring in dit artikel.

2588 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton