praatje

Buitenspelen én leren! 4 toffe tips van meester Sander

Mijn favoriete uitspraak: ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’. Lekker met je handen in de modder als het regent of juist stof happen tijdens een hittegolf. Op school merk ik dat veel kinderen bang zijn om vies te worden en gewend zijn om vermaakt te worden. Mijn visie is dan ook dat ieder kind elke dag naar buiten moet om te spelen, maar ook om te leren. Wist je dat je buiten net zoveel kunt leren als binnen aan een tafel? Voor volwassenen is het belangrijk dat je minimaal 30 minuten matig intensief beweegt. Hoe kan dit beter dan samen met je kind? Het is dus tijd om samen naar buiten te gaan! Dit zijn mijn vier tips hoe je dit in de klas doet of thuis met je kind.

Zo ziet een schooldag van Meester Sander eruit

Door elke dag naar buiten te gaan op school verplicht ik mijzelf om leerstof op een andere manier aan te bieden. De kleuters spelen vaak al een uur per dag buiten. Vanaf groep 3 is alleen de pauze een moment om naar buiten te gaan. Het is bewezen dat bewegen een positieve invloed heeft op je hersenen. Je kunt de stof op een andere manier tot je nemen.

Lezen, rekenen, spelling en andere vakken kun je prima buiten aanbieden. Zo oefenen wij het lezen met behulp van hinkelpaden en leren de kinderen spelling door buiten op het plein de categorie te oefenen met een spel. Ook kun je bijvoorbeeld een beweegactiviteit, zoals jongleren, combineren met het aanleren van tafelsommen.

Tip 1: Bouw een hut

Samen een hut bouwen is leuk, want je kind kan er daarna ook echt mee spelen. Met het bouwen van een hut kom je ook een heleboel mooie leermomenten tegen. Het doel is een hut waar je in kunt zitten. Dus dat betekent dat jullie samen gaan bedenken welke materialen je nodig hebt. Dit kunnen zowel takken uit het bos, als spullen uit de schuur zijn. Als jullie maar actief bezig zijn om de materialen te verzamelen. En daarna begint het bouwen. Je bouwt samen een hut en speelt daarna samen een spelletje in de hut.

Tip 2: Maak van een bord spel een beweegspel

Ieder gezin heeft spelletjes in de kast staan die je gezellig aan tafel kunt spelen. Maar wist je dat je deze spellen ook buiten kunt spelen? Bijvoorbeeld;

  • Ren-memory: Sorteer de plaatjes en maak twee stapels met exact dezelfde plaatjes erin. Leg ze zover mogelijk uit elkaar en om de beurt rennen jullie samen van de ene naar de andere kant.
  • Cijferspel: Het is voor kinderen belangrijk om de getalstructuur te leren kennen. Daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen met cijferspellen. Laat kinderen de kaarten naar een plek toebrengen in de tuin of in huis en in de juiste volgorde leggen. Dit kan bijvoorbeeld met het toffe spel Ligretto of je maakt gewoon je eigen cijferkaartjes.
  • Kleuteruniversiteit Racespel: Op school spelen wij het Kleuteruniversiteit Racespel. In dit spel leren kinderen tellen en de cijfers van 1 t/m 10. Dit spel kun je ook prima buiten doen met de kinderen.

Tip 3: Tover een plein om in een parcours

Heb je alleen maar tegels in de omgeving van jullie huis? Koop dan heel veel stoepkrijt en verander de stoep in een groot avontuur. Laat kinderen een parcours tekenen en dit zo snel mogelijk afleggen.

Tip 4: Speel natuurbingo

Ga de natuur in en neem een bingokaart mee met daarop een afbeeldingen van een dier of plant. Plak plaatjes van planten en dieren op een eierdoos en verzamel ze allemaal. Of gebruik deze app of checklist. Samen met je kind ga je op zoek naar de wonderen van de natuur.

Over meester Sander

Sinds 2010 is Sander leerkracht van een onderbouwgroep in Meppel. Via zijn website meestersander.nl deelt hij tips over ICT in de klas en ook steeds vaker over bewegend leren. Elke dag gaat hij met de kinderen naar het schoolplein om te leren.

7783 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

Gun jezelf een (speel)pauze!

Gun jezelf een (speel)pauze!

Pauze. Een heerlijk fenomeen, waarvan Marlies bij de gedachte alleen al ontspant. Even een stapje terug doen. Daarna weer verder met een frisse blik of nieuwe energie. Helaas wordt de pauze vaak opgeofferd of overgeslagen. Juist terwijl die pauze z’n tijd dubbel en dwars waard is.

2022 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton