praatje

Buitenspeelpret stopt nooit, ook niet in de winter

Komen bij jou warme herinneringen naar boven als je terugdenkt aan jouw buitenspeeltijd in de winter? Bij mij zeker wel! Spelen in de sneeuw met een dikke sjaal en handschoenen aan? Ik vond niets leuker dan dat. Zodra het kouder werd of zelfs ging sneeuwen, stond ik te popelen om de buurtkinderen uit hun huis te trekken en samen op pad te gaan.

Een winterse klassieker: sleeën

Had het gesneeuwd? Dan trokken alle kinderen uit de buurt hun slee uit de schuur en gingen we met z’n allen naar een park in de buurt. Dit park had een grote heuvel waar we dan vanaf sjeesden. We deden nooit echt wedstrijdjes, maar ik wilde natuurlijk wel altijd als eerste beneden zijn! M’n wangen waren, ondanks de kou, altijd warm van de opwinding én van het beklimmen van de heuvel met de slee.

Speeltuin als podium

Ook kon ik mezelf urenlang vermaken in de speeltuin, ook in de winter. Samen met andere meiden uit de buurt deed ik dan altijd alsof de speeltuin een podium was en we popsterren waren. We zongen uit volle borst mee met allerlei liedjes en we waren ervan overtuigd dat ons gezang heel goed klonk… Zelfs als ik in mijn eentje in de speeltuin was, deed ik alsof het klimrek het podium was waar ik doorheen kon dansen en zwieren. Het was voor mijn gevoel net alsof ik in een videoclip speelde.

Een ander onderdeel van de speeltuin wat ik superleuk vond was de schommel. Vooral als je met z’n tweeën (of meer) was om elkaar te duwen. Hoe hoger ik kwam, hoe meer ik mij inbeeldde dat ik een vogel was. Lekker vrij vliegen in de lucht!

Buitenspeelpret stopt nooit

Ik woonde in een klein dorp waar we gewoon op straat konden spelen, er was bijna geen verkeer. Zodra ik mijn voordeur uitstapte, stond ik als het ware al op het speelveld. Eén van mijn mooiste buitenspeelherinneringen is dat we in de straten van ons dorp met een grote groep kinderen allerlei spelletjes speelden. We speelden spelletjes zoals stoepranden, televisietikkertje, stand in de mand en Annemaria koekoek. Dit deden we het hele jaar door; in de zomer én winter. Hoe meer kinderen er waren, hoe meer spelletjes we speelden. De buitenspeelpret stopte eigenlijk nooit. Als er wat minder kinderen buiten waren, gingen we bijvoorbeeld hoelahoepen of touwtjespringen. Bij touwtjespringen vond ik het altijd leuk om met z’n allen ‘in spin de bocht gaat in’ te zingen, want dat hielp goed bij het op tijd springen.

Soms deden we ook een ondeugende buitenspeelactiviteit… belletje lellen. De dapperste van ons groepje liep dan langzaam naar een voordeur. Zodra hij of zij had aangebeld, renden we allemaal keihard weg en verstopten ons. We lachten ons dan rot als we de verbaasde gezichten zagen van de mensen die opendeden, want zij zagen niemand meer voor hun deur staan.

Met buitenspelen nieuwe dingen ontdekken

Tegenwoordig zie je steeds vaker buitenspeelactiviteiten waar er meer wordt gekeken naar de natuur. Dat had ik als kind ook wel graag willen doen. Zo lijkt het me bijvoorbeeld heel leuk om in de herfst foto’s te maken van verschillende bladeren die je tegenkomt, deze uit te printen, in een plakboek te plakken en daar dan bijschrijven waar je het blad gevonden hebt en bij welke boom het hoort. Zo ontdek je allemaal nieuwe dingen in én over de natuur!

Over Elisabeth

Elisabeth is communicatiemedewerker bij Jantje Beton en zet zich iedere dag in om kinderen meer te laten buitenspelen. Buitenspelen is onwijs belangrijk voor de complete ontwikkeling van een kind, vindt Elisabeth. Op fysiek, emotioneel, sociaal en mentaal vlak. Ook voor de creativiteit en fantasie van kinderen is buitenspelen geweldig, want met buitenspelen wordt het kinderbrein gestimuleerd om nieuwe dingen en spellen te bedenken en te ontdekken.

5196 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Boswachter Tim

Boswachter Tim is áltijd in de natuur te vinden

Als je natuur zegt, dan zeg je Boswachter Tim. Door zijn werk als Boswachter bij Staatsbosbeheer is hij (bijna) dagelijks in de natuur te vinden. En dat is iets waar hij gek op is. Ontdekken, leren en op avontuur gaan. Dit kan allemaal in de natuur en Tim is daar dan ook groot voorstander van.

2847 keer gelezen

De natuur in

Laat kinderen de natuur ontdekken met opdrachten

‘Zoek vijf verschillende beestjes’ of ‘Schrijf de eerste letter van je naam op de grond’. Deze opdrachten zijn perfect als je de natuur gaat ontdekken. Want het ontdekken van de natuur is niet alleen mooi, maar ook nog eens super leerzaam én leuk voor kinderen!

5511 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton