Speeltips voor nu
Doe mee

Buitenlessen en opdrachten voor thuis

Nu de kinderen deels thuis zijn, hoeven ze natuurlijk niet stil te zitten. Speciaal voor alle leerkrachten, ouders en vooral thuiszittende kinderen hebben IVN Natuureducatie en Jantje Beton, de organisatoren van de Nationale Buitenlesdag, een aantal lessen omgevormd tot opdrachten en buitenlessen die je samen met je kinderen thuis kunt doen. Super tof toch? Een aantal lessen zetten wij hieronder voor je op een rijtje!

Creatieve schaduwen

De zwarte vlek die je overal volgt? Dat is natuurlijk je schaduw! Met deze thuisopdracht leren kinderen (groep 1 t/m 4) op een speelse en creatieve manier wat het fenomeen ‘schaduw’ inhoudt. Voor deze opdracht is het belangrijk dat het zonnetje schijnt. Zoek in de tuin of omgeving een (vlakke) ondergrond. Pak een potlood en verzamel verschillende staande objecten met een duidelijk silhouet. Plaats het papier op de ondergrond en de gekozen objecten vóór het papier. Wat zie je nu gebeuren op het papier?

Tip! Doe deze opdracht op verschillende tijdstippen en kijk of de schaduw van het object is veranderd. Je kunt ook grotere objecten of de schaduw van een gezinslid omtrekken met stoepkrijt.

Reken & versier

1 + 30 + 10 – 20 – 11 = hoeveel? Met deze buitenopdracht gaan de kinderen (groep 4/5) oefenen met het oplossen van lange en meervoudige sommen. Voordat je deze opdracht kunt doen, print je eerst het werkblad met de stroken uit en knip je deze in losse stroken. Begin dan met de opdracht door met stoepkrijt een boom te tekenen in een vak. Als de boom klaar is gaat het spel van start! Pak een sommenstrook, neem hem mee naar de getekende boom en los de som op. Voorbeeld: is het antwoord 5 en het icoontje een rups? Dan teken je 5 rupsen in jouw boom! Heb jij alle sommen kunnen oplossen?

Tip! Je kan de kinderen een aftekenlijstje met icoontjes geven, zo weten ze hoeveel sommen ze nog voor deze opdracht moeten doen.

Woord benoemen

“Het takje ligt op de grote steen.” Kinderen (groep 7/8) beoefenen met de woordbenoemen-thuisopdracht zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, lidwoorden en werkwoorden door een zin te verzinnen bij een zelfgemaakt, natuurlijk kunstwerk. Hoe? Zoek buiten natuurlijke materialen, zoals takjes, steentjes, bladeren enzovoort. Gebruik de materialen om een klein kunstwerk te maken. Verzin nu een zin bij je kunstwerk en probeer van elk woord te benoemen welke woordsoort het is.

Tip! Maak de opdracht uitdagender door een bijwoord of persoonlijk voornaamwoord toe te laten voegen aan de zin.

Wonderlijke wolken

Waar komen wolken vandaan? Wat is een wolk precies? Wat voor vorm hebben wolken? En hoe kan een wolk het laten regenen? Leer met deze wonderlijke wolken opdracht je kind (groep 5/6) over de waterkringloop. Want wist je bijvoorbeeld dat een wolk vooral bestaat uit heel kleine waterdruppeltjes? Die druppeltjes wegen bijna niks, maar heb je er heel veel bij elkaar, dan kom je wel aan honderd kilo!

Tip! Ga eens op de grond (op een kleedje) liggen en kijk een tijdje naar de wolken. Welke fantasievormen zie jij?

Pissebed onderzoek

Het kruipt, het beweegt en is erg klein. Wat weet jij allemaal over de pissebed? Ga op onderzoek en leer kinderen (groep 3/4) hoe een pissebed eruit ziet, waar hij leeft en kom meer te weten over zijn leefomstandigheden. Ga naar buiten met je loeppotje of gewoon een beker en ga op zoek naar een pissebed. Vaak zitten ze onder een stuk hout, stenen of andere voorwerpen die op de grond liggen. Als je er één gevonden hebt, vul je het werkblad in.

Tip! Naast de pissebed zijn er natuurlijk nog veel meer interessante bodemdieren. Bekijk die ook eens goed!

Naast deze thuisopdrachten vind je op buitenlesdag.nl/buitenlessen nog veel meer leuke lessen en opdrachten die thuis in de buitenlucht kunt doen.

Over de Nationale Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, om ervoor te zorgen dat kinderen onder schooltijd meer bewegen en meer buiten komen. Door buiten les te krijgen, leren kinderen beter en effectiever. Buiten is er voor kinderen volop ruimte om te spelen, te bewegen, te ontdekken en te onderzoeken. Scholen die meedoen met de buitenlesdag krijgen toegang tot een digitale databank met meer dan 70 uitgewerkte buitenlessen. Nu de scholen grotendeels gesloten zijn, is de databank aangevuld met thuisopdrachten die tijdelijk openbaar toegankelijk zijn. De Nationale Buitenlesdag is verplaatst van 7 april 2020 naar 22 september 2020.

4343 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

mission (im)possible

Mission (im)possible!

Probeer te ontsnappen uit dit levensgrote spinnenweb. Kun jij deze missie laten slagen? Wil je weten hoe je het maakt? Lees dan hier de speeltip

302 x gedaan!

Speeltips voor nu

Scouting, maar dan thuis

Aan de hand van de coronamaatregelen besloot Scouting Nederland al snel alle Scoutingbijeenkomsten stil te leggen, maar dat betekende niet dat Scouting helemaal stil kwam te liggen. Ze bedachten de oplossing #ikscoutthuis.

2840 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton