lezen in de natuur

Buitenles is fijn!

Lessen op school worden eigenlijk altijd binnen in een klaslokaal gegeven. Maar waarom eigenlijk niet buiten, in de frisse lucht en gewoon in de natuur? Een goede en terechte vraag. Buitenles is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook ontzettend goed voor kinderen.  Wetenschapsjournalist Mark Mieras onderzocht wat de positieve effecten van buitenles zijn voor kinderen en zet de voordelen op een rijtje. Daarnaast delen ook kinderen hun mening over buitenles in dit artikel!

Beter presteren door buiten leren

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buitenspelen, maar ook buiten leren positieve effecten heeft op kinderen. Door buiten les te krijgen, hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op andere manieren samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school, dat kunnen kinderen wel gebruiken als ze vrijwel de hele dag in het klaslokaal zitten. Gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling van kinderen af. Problemen oplossen, nadenken en redeneren zijn aspecten die echt onmisbaar zijn in de ontwikkeling van het kind. Daarnaast blijkt dat alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect heeft op het leer- en concentratievermogen van kinderen. Kinderen presteren buiten beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken.

Wat vinden kinderen zelf van buiten les krijgen?

Kinderen vinden buitenles fijn, omdat ze meer plezier hebben, frisse lucht krijgen en daarnaast natuurlijk ook meer bewegen.

  • Lara (8 jaar): “Ik vind het leuk dat je met de hele klas plezier kunt maken en zo op een leuke manier iets kunt leren.”
  • Bram (7 jaar): “Je kan meer bewegen, want heel de dag zitten is ook saai.”
  • Myrthe (10 jaar): “Binnen heb je altijd kinderen die gaan lopen dromen of iets anders doen, terwijl buiten heb je frisse lucht en ben je altijd wel met iets bezig. Daardoor let je ook beter op.”

Door een buitenles kunnen kinderen als het ware spelenderwijs leren. De deelnemende kinderen aan het onderzoek zouden zelf ook graag mee willen denken over de invulling van een buitenles. Zo zouden ze graag meer spelelementen toe willen voegen, meer lessen willen hebben die te maken hebben met buiten zijn én zelf ook daadwerkelijk buitenlessen willen bedenken om zo bijvoorbeeld moeilijke vakken leuker te maken. Over het algemeen willen de kinderen ook vaker buitenles, minimaal 1 keer per week. Er is dus nog voldoende ruimte voor verbetering, in de ogen van de 400 kinderen die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Toch waarderen ze buitenles nu al met een prachtige 8,8!

Nationale Buitenlesdag

Kortom, buitenlessen zijn leuk en ook nog eens heel nuttig en leerzaam voor jouw (klein)kind. Ben jij ook positief over buitenles en wil je ook dat de school van jouw (klein)kinderen (meer) buitenles geeft? Wijs ze dan op de Nationale Buitenlesdag. Op deze dag stimuleren Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten in heel Nederland om meer naar buiten te gaan met hun leerlingen. Niet alleen om buiten te spelen, maar ook om buiten te leren. De eerstvolgende Nationale Buitenlesdag is op 7 april 2020. Doet de school van jouw kinderen al mee?

3878 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Vitamine D tekort voorkomen? Ga lekker buitenspelen!

Vitamine D tekort voorkomen? Ga lekker buitenspelen!

Dr. ir. Trudy Voortman is epidemioloog en voedingswetenschapper bij het Erasmus MC en bij Wageningen Universiteit. Uit een langdurig onderzoek naar voedingsfactoren kwam een interessant resultaat naar voren: er is veel vitamine D tekort onder kinderen! Maar hoe kun je dat herstellen of – nog beter – voorkomen? Lees hier het advies van Dr. ir. Trudy Voortman.

2067 keer gelezen

Spelen in de stad

De oplossingen van kinderen om meer buiten te spelen in de stad

Het is zorgelijk dat kinderen steeds minder buitenspelen, met name in de stad. Wij als volwassenen kunnen onderzoek doen naar de oorzaken hiervan en talloze oplossingen verzinnen, maar dit keer is het anders aangepakt. Kisten: “We hebben aan kinderen zelf gevraagd wat wij kunnen doen om buitenspelen in de stad te stimuleren.”

3856 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton