Blind, doof of zit je in een rolstoel? Elk kind kan (buiten)spelen!

Kinderen met een handicap willen net als alle andere kinderen buitenspelen, vriendjes maken en erbij horen. Toch is het voor hen een stuk lastiger. Mariël, PR- en communicatieadviseur bij het Gehandicapte Kind legt uit waarom.

“Door samen te spelen leer je de vaardigheden die nodig zijn om samen te leven.”

“Speelplekken zijn vaak slecht toegankelijk voor gehandicapte kinderen. Bij de aanleg van een speelplek in een woonwijk wordt geen rekening gehouden met kinderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of blind zijn. Ook gaan veel gehandicapte kinderen naar een speciale school ver van huis, waardoor ze nauwelijks vriendjes hebben in hun eigen buurt. Samen spelen maakt het dan voor hen een stuk lastiger en dat terwijl buitenspelen in je eigen straat of wijk zo belangrijk is,” vertelt Mariël.

Mariël: “Samen buitenspelen is namelijk niet alleen leuk, het is ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Niet alleen de fysieke ontwikkeling, maar ook sociaal en emotioneel. Je sluit vriendschappen, leert grenzen stellen, compromissen sluiten, onderhandelen, ruzie maken en het weer bijleggen. Door samen te spelen leer je de vaardigheden die nodig zijn om samen te leven en die je op latere leeftijd veelvuldig zal tegenkomen.”

Drempels wegnemen om meer buiten te spelen

Dus hoe zorg je ervoor dat kinderen met een handicap, net als ieder ander kind lekker kunnen buitenspelen? Mariël: “Haal de drempels weg die het buitenspelen voor kinderen met een handicap beperken. Maak speeltuinen toegankelijk door niet een zandpad aan te leggen maar bijvoorbeeld asfalt. Of speeltoestellen te ontwikkelen waar je met een rolstoel ook op kan. Maar ook door ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap naar een gewone school in hun eigen buurt kunnen, neem je de drempels weg. Dan kunnen ze samen spelen op het schoolplein, maken ze vrienden in de buurt en horen ze er vanzelfsprekend bij.”

Samen spelen, dat is toch niet realistisch?

Zeker bij kinderen met ernstige handicaps vragen mensen vaak: ‘Samen spelen, dat is toch niet realistisch?’ Bij de NSGK ‘Samen naar School klassen’ laten we zien dat het kan. Mariël: “Op bezoek bij één van die klassen zag ik hoe de leerlingen, met én zonder handicap, samen speelden op het speelplein. Er was één meisje bij dat niet kon lopen en praten. De docent legde haar in de hangmat, en de kinderen zonder handicap stonden te dringen om erbij te mogen. Om beurten werd er stevig geschommeld, en iedereen had het grootste plezier. Kinderen met en zonder handicap kunnen prima samen spelen, als ze eerst maar de kans krijgen om elkaar te leren kennen.”

Over Mariël

Mariël is 47 jaar oud en werkt sinds 2001 bij het Gehandicapte Kind. Al sinds 1950 zet het Gehandicapte Kind zich in voor een samenleving waarin kinderen en jongeren met en zonder handicap vanzelfsprekend sámen leven en samen spelen.

Bekijk speeltips!

Het stimuleren van de zintuigen, het versterken van de motorische vaardigheden of juist het aanbieden van relaxmomenten zijn voor elk kind met én zonder beperking belangrijk. Laat je inspireren door de speeltips van Jantje Beton.

5821 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De voortuin als speelplek voor kinderen

Voortuin als speelplek? Ze vormen de overgang naar het voetpad, de straat en zo ook de buurt en wijk. De voortuin is dus de eerste logische stap voor het ontmoeten van buren en voorbijgangers.

2519 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton