Speeltips voor nu

Blijf spelen, maar speel bewust

De langstzittende burgemeester van Nederland, Henri Lenferink van Leiden, liet zich eerder deze week interviewen door het Leidsch Dagblad over de coronacrisis. Hij wil kijken of het mogelijk is de speeltuinen in Leiden te heropenen. Henri: “De kinderboerderijen en speeltuinen zijn dichtgegaan, een beetje in de slipstream met het sluiten van de scholen. Maar voor kinderen is het virus niet zo gevaarlijk en ze lijken er minder last van te hebben. Kinderen moeten buiten kunnen spelen. Ik kan niet zeggen dat ze eind van de week weer open zijn, maar we kijken er wel naar.”

“Kinderen moeten buiten kunnen spelen”

Volledig eens met de stelling dat kinderen buiten moeten kunnen spelen, maar we hebben als NUSO/Jantje Beton heel bewust gekozen voor het advies om alle beheerde speeltuinen in Nederland tot in elk geval 6 april te sluiten. Kinderen kunnen nog steeds buitenspelen, maar niet in speeltuinen die bij lekker weer en gesloten scholen en de kinderopvang de kans lopen overspoeld te worden door tientallen of honderden kinderen. Dat is volgens het RIVM en het ministerie van VWS onverantwoord en onveilig: grote groepen moeten vermeden worden.

Wat zeggen de deskundigen?

De ene na de andere deskundige verschijnt nu in de media met een mening over het gevaar van buiten spelende kinderen. Zo zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG dat kinderen nu niet buiten moeten spelen. Bert: “Als je kinderen niet naar school laat gaan en kindercontacten wilt uitdunnen, dan vind ik het niet logisch dat je zegt: ga maar met elkaar buitenspelen.”

Hoogleraar virologie Marion Koopmans van onder andere het Erasmus MC en WHO zegt op haar beurt weer dat ouders zelf hierover moeten nadenken. “Als je buiten voetbalt zonder dat je met elkaar op een kluitje gaat staan, denk ik dat dat prima kan. Maar als je als ouder meent dat dat niet haalbaar is omdat kleine kinderen toch wel aan elkaar zitten, lijkt het me verstandiger weg te blijven uit de speeltuin”, aldus Marion.

Een derde viroloog, Mariet Feltkamp van het LUMC, zegt weer dat kinderen kunnen blijven buitenspelen, maar wel in kleine groepjes. Mariet: “Het virus zit niet volop in de lucht. (…) Als ze dan toch met hen naar buiten gaat om de hond uit te laten bijvoorbeeld, dan het liefst in kleine groepjes.”

Wel of niet buitenspelen?

Niet gek dus dat ouders geen flauw idee hebben wat nu wel of niet meer verantwoord en veilig is als het om buitenspelen gaat in deze hectische coronatijden. Wat in deze fase van de coronacrisis in elk geval duidelijk is, is dat het samen laten spelen van grote groepen kinderen moet worden vermeden. Vandaar dus dat we de beheerde speeltuinen graag gesloten laten, want die lenen zich juist voor het grootschalig buitenspelen. Bovendien zijn er dan ook de nodige ouders en vrijwilligers actief rondom kinderen die in tegenstelling tot de kinderen zelf, meer vatbaar zijn voor het virus. We zijn dus nu in een fase aanbeland om creatief na te denken over alternatieve vormen van buitenspelen buiten de beheerde speeltuinen. En dat is goed mogelijk!

Stop nooit met spelen!

Op deze website staan diverse concrete buitenspeeltips die ook in deze tijden opgevolgd kunnen worden. En ook als in het uiterste geval Nederland volledig op slot gaat en kinderen niet meer naar buiten mogen, komen wij met nieuwe speeltips. Want: stop nooit met spelen!

Over Dave

Dave Ensberg-Kleijkers is directeur van Jantje Beton en NUSO Speelruimte. Hij is vader van een dochtertje van 14 maanden. Spelen met haar doet hij nu alleen nog in de box, in de tuin en in bad. Hij kijkt uit naar de dag dat zijn dochter volop kan genieten van buitenspelen, zoals hij zelf als kind ook deed!

4387 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De natuur in

Buitenles is fijn!

Lessen op school worden eigenlijk altijd binnen in een klaslokaal gegeven. Maar waarom eigenlijk niet buiten, in de frisse lucht en gewoon in de natuur?

3960 keer gelezen

Buitenspeelonderzoek Jantje Beton

Het grote buitenspeelonderzoek

17% van de kinderen in Nederland speelt nooit buiten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Buitenspelen 2022’, uitgevoerd door Kantar Public. Bekijk hier alle interessante facts & figures!

1665 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton