5 tips om veilig te (leren)Veilig Verkeer Nederland spelen in de stad

5 tips om veilig te (leren) spelen in de stad

Het is toch even spannend als je kind zegt: ‘Mam, ik ga naar de speeltuin met de kinderen uit de buurt en nee, je hoeft niet mee hoor!’ Het letterlijk en figuurlijk loslaten van je kind kan lastig zijn, zeker in de stad. Er rijden vrijwel overal fietsers, scooters en auto’s. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland 5 tips om kinderen van jongs af aan goed voor te bereiden op veilig buitenspelen, ook met verkeer in de buurt!

Tip 1: Kies een veilige speelplek

Veilig spelen doe je op een plek waar kinderen zich vrij kunnen bewegen en daarmee het verkeer niet hinderen. Op deze manier kan het kind ook lekker opgaan in zijn of haar spel. Denk bijvoorbeeld aan een speeltuin, woonerf, op de stoep in een rustige straat, schoolplein of voetbalveldje.

Tip 2: Alleen of samen buitenspelen?

Maak goede afspraken met je kind en bespreek ook waar het veilig is om te spelen, met kinderen uit de buurt of alleen. Geef de grens concreet en positief aan. Dus niet: ‘Je mag niet daar spelen.’ Maar: ‘Je mag in onze straat spelen tot aan de laatste lantaarnpaal’. En spelen ze samen, spreek dan goed af dat jullie afspraken over veilig buitenspelen ook dan gelden.

Tip 3: Maak het leuk en leer ze spelenderwijs over verkeer!

Kinderen ontwikkelen zich volop en moeten nog veel leren over het verkeer. En hoe leuk is het om kinderen hiervoor te interesseren met een avontuurlijk spel in de eigen buurt? Dat kan met de VVN Schatkistspeurtocht of de Sproet Verkeersbingo (lees hier meer over Sproet).

Tip 4: Oefenen, oefenen, oefenen.

Zoveel mogelijk samen buitenspelen, lopen en fietsen met je kind. Praat over wat je tegenkomt onderweg, bespreek verkeerssituaties, leg uit wat je doet en geef het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld als jullie op de stoeprand staan. Je stopt bij de stoeprand of aan de kant van de weg en kijkt links-rechts-links of er geen verkeer aankomt. Als er geen verkeer aankomt, steek je recht over en tijdens het oversteken blijf je kijken om te zien of het naderende verkeer jullie voor laat gaan. Zo raakt je kind vertrouwd met het verkeer. Zie het ook als een kwaliteitsmoment met je kind, want ze worden al zo snel groot!

Bekijk ook het factsheet van Veilig Verkeer Nederland over de ontwikkelingsfasen en kwetsbaarheden van kinderen in het verkeer!

Tip 5: Fietsen in de stad

Leren fietsen? Start met een loopfiets en zorg voor goede bescherming met een passende fietshelm.

Met een loopfiets leren kinderen makkelijker het fietsen aan dan bijvoorbeeld met zijwieltjes. Leren fietsen gaat natuurlijk met vallen en opstaan dus bescherm je kind goed in het verkeer. Met een helm is het hoofd, het meest kwetsbare lichaamsdeel, beschermd.

Goed om te weten: Heeft jouw kind een hoverboard, airboard of ander elektrisch speelgoed? Gebruik deze dan alléén op je eigen oprit, in de tuin of schoolplein (na schooltijd). Deze zijn niet toegestaan op de openbare weg of stoep.

Op zoek naar nog meer tips? Via deze link leer je je kind nog meer over het verkeer.

Over Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie die werk aan de verkeersveiligheid in Nederland. Met bewust maken en betrekken gelooft Veilig Verkeer Nederland dat we samen het verkeer veiliger kunnen maken. Van verkeersdeelnemers tot vrijwilligers, overheden en bedrijven. Onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’ laten ze zien dat het heel makkelijk is om een bijdrage te leveren aan meer verkeersveiligheid.

3214 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen en sporten in de stad… dat kan altijd!

Kan je kind wel veilig buiten spelen in de stad? Blijven ze wel op de stoep? Waar is in de stad ruimte om sportief buiten te spelen? Veel (groot)ouders weten toch niet altijd goed hoe en waar ze hun kinderen veilig buiten kunnen laten spelen en wat ze dan kunnen doen. De buurtsportcoaches van Incluzio hebben antwoorden op al die vragen!

1765 keer gelezen

Blind, doof of zit je in een rolstoel? Elk kind kan (buiten)spelen!

Blind, doof of zit je in een rolstoel? Elk kind kan (buiten)spelen!

Er was één meisje bij dat niet kon lopen en praten. De docent legde haar in de hangmat, en de kinderen zonder handicap stonden te dringen om erbij te mogen. Kinderen met en zonder handicap kunnen prima samen spelen, als ze eerst maar de kans krijgen om elkaar te leren kennen.

5930 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton